4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Τι νέα;

AUDI TT

LEXUS LF-A SPIDER

ΣΕΙΡΑ 3 COUPE

DODGE NITRO

ΑΤΑΚΑ

«... Δεν πρόκειται για σχέδιο διάσωσης, αλλά για μια αλλαγή στο ρυθμό και στις προτεραιότητες...»

CARLOS GHOSN, ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ RENAULT

TO FIAT GROUP ΠΑΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ

Στο σημαντικότερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, τους 20ούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν στο Τορίνο το Φεβρουάριο, δε θα μπορούσε, φυσικά, να μη δώσει δυναμικό «παρών» το Fiat Group, που εδρεύει στην ιταλική πόλη.

POWERED BY FIAT

Ως βασικός χορηγός της διοργάνωσης, το Fiat Group συνέβαλε στην πραγματοποίηση των αγώνων, ενισχύοντας την Ολυμπιακή Επιτροπή με την προσφορά προϊόντων και οικονομικών πόρων. Συνολικά, οι προσφορές έφτασαν σε αξία τα 40 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα από 3.000 μοντέλα των Fiat, Alfa Romeo και Lancia και 1.200 λεωφορεία της Iveco χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά αθλητών, δημοσιογράφων και προσωπικού.

Οι αγώνες αποτέλεσαν την πρόβα τζενεράλε για το Sedici, το νέο τετρακίνητο μοντέλο της Fiat, που θα βρεθεί στις εκθέσεις το Μάρτιο.

Μια από τις εντυπωσιακότερες παρουσίες της τελετής έναρξης αποτέλεσε η Ferrari F2005, που καθήλωσε το κοινό με τις «πιρουέτες» της.

Τα σχόλια είναι περιττά...

Παρών ήταν ο ιταλικός όμιλος και στους 9ους Παραoλυμπιακούς, εξυπηρετώντας με κατάλληλα διαμορφωμένα οχήματα τις ανάγκες της διοργάνωσης.

DREAM TEAM


Μπορεί να ακούγεται ως το πιο παράδοξο πράγμα, αλλά η Τζαμάικα λαμβάνει μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Aγώνες, στο αγώνισμα του μπόμπσλεϊ, με χορηγό τη Fiat.

Η Alfa Romeo, η πιο σπορτίφ εταιρεία του γκρουπ, υποστήριξε την ιταλική ομάδα αλπικού σκι...

... ενώ η Lancia προτίμησε να εμπλακεί στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

ΜΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

16 ημέρες η διάρκεια των αγώνων
2.600 αθλητές
650 κριτές
20.000 εθελοντές
10.000 δημοσιογράφοι
15 αγωνίσματα
3 Ολυμπιακά χωριά

Design by Pininfarina

Η Ολυμπιακή δάδα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το στούντιο Pininfarina δωρεάν, ως μια προσφορά του φημισμένου ιταλικού οίκου προς τους αγώνες. Συνολικά, παρήχθησαν 12.000 μονάδες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και 125 μονάδες για τους Παραολυμπιακούς. Το έργο κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν, αφού οι προδιαγραφές είναι αρκετά αυστηρές: η δάδα θα πρέπει να διατηρεί τη φλόγα σε θερμοκρασίες από +20° C έως -25° C, υπό βροχή και χιόνι, με άνεμο ταχύτητας έως 120 χλμ./ώρα και σε υψόμετρο 5.000 μ.

Το νέο γερμανικό υπερόπλο που ακούει στο όνομα 911 GT3 και παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στην 76η Έκθεση της Γενεύης κινείται από το γνώριμο επίπεδο κινητήρα (6κύλινδρο και ατμοσφαιρικό, φυσικά!) 3,6 λίτρων της Porsche, που αποδίδει 415 ίππους/7.600 σ.α.λ.


EΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Κυριακή, γιορτή και σχόλη

― Μα, είναι δυνατόν να γράφετε τους οδηγούς που υπερβαίνουν τα 70 χλμ./ώρα στο δρόμο του Ολυμπιακού χωριού; Ποιος κινδυνεύει, δηλαδή, μέσα στην ερημιά; Οι νοσούντες με τη γρίπη των πτηνών πεζοί κύκνοι; Παράφρονες αθλητές που συνεχίζουν την καθημερινή τους προπόνηση, ευελπιστώντας ακόμα, δύο χρόνια μετά την Ολυμπιάδα, να πάρουν το χρυσό μετάλλιο; Ποιος, τέλος πάντων, καθορίζει αυτά τα γελοία όρια;
― Μα, αφού τα ξέρετε, τώρα. Η αστυνομία δεν έχει κανένα λόγο στον καθορισμό των ορίων ταχύτητας. Οι δρόμοι όπου μένουν ένας, δυο δημοτικοί σύμβουλοι μονοδρομούνται εν μια νυκτί. Μας παίρνει ο δήμαρχος τηλέφωνο και μας λέει: «Kατεβείτε να κόψετε κλήσεις στο Ολυμπιακό χωριό». Τι να κάνουμε εμείς; Κυριακάτικα μες στο κρύο... Νομίζετε ότι δεν ξέρουμε ότι τα 70 χλμ./ώρα είναι αστεία γι’ αυτόν το δρόμο; Δε βλέπετε ότι, τουλάχιστον, δε σταματάμε όλους τους οδηγούς, αλλά μόνο αυτούς που υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο;
― Δε φτάνει αυτό. Πηγαίνετε, αντί για... δουλειά, για καφέ, μη γράψετε κανέναν και μετά στο δήμαρχο: «Δήμαρχε, τζίφος. Όλοι οι οδηγοί ήσαν καθ’ όλα νόμιμοι σήμερα. Με 67 χλμ./ώρα πήγαινε ο ταχύτερος. Τι να κάναμε; Να τους κόβαμε κλήση, επειδή κυκλοφορούσαν κυριακάτικα με αγυάλιστα αυτοκίνητα;»
Μας δουλεύουν αυτοί; Ας τους δουλέψουμε κι εμείς. ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Υ.Γ.: Ο δρόμος του Ολυμπιακού χωριού αποτελεί τη σύνδεση της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας με τους Θρακομακεδόνες, με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, άρτιο οδόστρωμα και ιδανικό φωτισμό. Είναι, ωστόσο, ο δρόμος με τα πιο κακορυθμισμένα φανάρια της Αττικής και όριο ταχύτητας 70 χλμ./ώρα, το οποίο στη... γέφυρα (!) πίσω από τα κτίρια της Mercedes-Benz Ελλάς... αυξάνεται (!) στα 80!_ Ν. Κ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Η διαδικασία για την επιλογή του μοντέλου που θα κερδίσει τον τίτλο του παγκόσμιου αυτοκινήτου της χρονιάς βρίσκεται ένα βήμα πριν από την τελική της φάση. Από την αρχική λίστα που περιείχε 27 αυτοκίνητα τελικά επιλέχτηκαν 10, τα οποία θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για τον τίτλο του Παγκόσμιου Aυτοκινήτου της Xρονιάς.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΔΕΚΑΔΑ

- BMW 3-Series
- Honda Civic/Civic Hybrid
- Land Rover Range Rover Sport
- Lexus IS
- Mazda MX-5
- Mercedes-Benz M-Class
- Mercedes-Benz S-Class
- Porsche Cayman S
- Suzuki Swift
- Volkswagen Passat

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από 46 δημοσιογράφους του ειδικού Τύπου που προέρχονται κυρίως από την Ασία, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Η χώρα μας εκπροσωπείται από το διευθυντή σύνταξης των 4Τ, Μιχάλη Σταυρόπουλο. Οι φιναλίστ του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν την 1η Απριλίου, με το νικητή να «αποκαλύπτεται» στις 13 Απριλίου στο Σαλόνι αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης.

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΜΟΝΟ

Η αισθητική των αυτοκινήτων και η ανθρώπινη ανατομία έχουν αρκετά κοινά σημεία. Για παράδειγμα, όπως τα μάτια χαρακτηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα ενός προσώπου, έτσι και τα φωτιστικά σώματα συχνά χαρακτηρίζουν τη συνολική εμφάνιση ενός μοντέλου. Τα φώτα με λυχνίες LED αποτελούν μια υποσχόμενη λύση, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αν κρίνουμε από τη συχνότητα εμφάνισής της σε πρωτότυπα. Η ευελιξία που παρέχει αυτή η τεχνολογία είναι πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα για τους σχεδιαστές, στους οποίους επιτρέπει να δημιουργήσουν, με σχεδόν απεριόριστη ελευθερία, τις φόρμες των φωτιστικών σωμάτων και, κατ’ επέκταση, των επιφανειών γύρω από αυτές. Παράλληλα, σημαντικά μπορούν να είναι τα οφέλη για τους μηχανικούς από τη μείωση όγκου και βάρους.
Παρ’ όλα αυτά, μέχρι στιγμής, τα φώτα με LED κάθε άλλο παρά διαδεδομένα είναι, αφού χρησιμοποιούνται τις περισσότερες φορές για τα πίσω σώματα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν έχουν επιλεχτεί ως κύριο φωτιστικό σώμα. Το σημαντικότερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι η απόδοσή τους, η οποία υπολείπεται τόσο των συστημάτων xenon όσο και των συμβατικών λύσεων. Αντίστοιχα, και το κόστος αποτελεί σημαντικό εμπόδιο προς το παρόν, αφού, σύμφωνα με την εταιρεία Visteon (μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο), για να ανταγωνιστούν τα LED την τεχνολογία xenon, η τιμή τους θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον 10 φορές.
Ακόμα και να λυθούν αυτά τα προβλήματα, οι προμηθευτές ελπίζουν ότι οι κατασκευαστές δε θα χρεώνουν υπερβολικές τιμές στους αγοραστές, όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις με τα συστήματα τεχνολογίας xenon. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα είναι καταδικασμένη να χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές κατασκευές, στερώντας από το ευρύ κοινό τα αισθητικά και πρακτικά πλεονεκτήματά της._ Ι. Κ.

ΒΙΒΛΙΑ

LAMBORGHINI: Forty Years

Περίπου πριν από σαράντα χρόνια, ο Φερούτσιο Λαμποργκίνι ξεκίνησε στη βόρεια Ιταλία έναν από τους μύθους της αυτοκίνησης. Όλη η ιστορία από τότε μέχρι σήμερα ξετυλίγεται στις σελίδες της εξαιρετικής αυτής έκδοσης.

CITROEN: Daring to Be Different

Η γαλλική εταιρεία είναι γνωστή για τις πρωτοποριακές ιδέες που παρουσίασε κατά καιρούς. Το συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία μερικών από τα σημαντικότερα μοντέλα της εταιρείας.

MINI COOPER: The Restorer’s Guide

Για όσους θα ήθελαν να ανακατασκευάσουν ή απλώς να συντηρήσουν το δημιούργημα του Σερ ¶λεκ Ισιγόνη, ο Τζον Πάρνελ δημιούργησε τον απόλυτο οδηγό με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πλήθος τεχνικών στοιχείων.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΤ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ

Η νέα οικογένεια των Audi TT «συνελήφθη» σχεδόν χωρίς καμουφλάζ κατά τη διάρκεια χειμερινών δοκιμών. Το πρωτότυπο Shooting Brake που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι του Τόκιο έδωσε μια πρώτη γεύση για τις αισθητικές επιλογές του νέου κουπέ. Παρά το γεγονός ότι οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τις εκδόσεις κουπέ και κάμπριο, θεωρείται βέβαιο ότι θα εμφανιστεί και μια έκδοση χάτσμπακ που θα θυμίζει το πρωτότυπο._ Automedia

Οι αυξημένες διαστάσεις του νέου ΤΤ επέτρεψε στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο για τους πίσω επιβάτες και τις αποσκευές.

Οι γνωστοί 2λιτροι κινητήρες άμεσου ψεκασμού του γκρουπ θα βρίσκονται κάτω από τα καπό των TT τόσο στην ατμοσφαιρική όσο και την υπερτροφοδοτούμενη εκδοχή τους. Παράλληλα, θα χρησιμοποιείται ο κινητήρας των 3,2 λίτρων που αποδίδει 250 ίππους.

Το κορυφαίο μοντέλο της σειράς αναμένεται να φέρει το σηματάκι RS και θα χρησιμοποιεί ένα 2λιτρο κινητήρα με δύο υπερσυμπιεστές καυσαερίων.

Πότε θα το δούμε;
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου μοντέλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στο Σαλόνι αυτοκινήτου στο Παρίσι, ενώ οι πρώτες παραδόσεις ίσως γίνουν στους ιδιοκτήτες πριν από το τέλος του 2006.

ΣΕΙΡΑ 3 COUPE
Παρά τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι η νέα σειρά των μεσαίων κουπέ και κάμπριο της γερμανικής εταιρείας θα ονομαζόταν «σειρά 4», τελικά μάλλον κάτι τέτοιο δε θα ισχύσει, αφού η Rover εξακολουθεί να έχει τα δικαιώματα του ονόματος της σειράς 400, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στη γερμανική εταιρεία. Συνεπώς, η BMW μάλλον θα επιλέξει και πάλι τον αριθμό 3. Σε κάθε περίπτωση, η αισθητική του νέου μοντέλου θα ακολουθεί το δρόμο που χάραξε η σειρά 6, όμως με σχετικά πιο συντηρητικό προφίλ._ Automedia

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ (ΛΙΤΡΑ) 2,0 έως 3,0
ΑΠΟΔΟΣΗ (ΙΠΠΟΙ) 129 έως 258

DODGE NITRO
Το πολυτελές SUV που είδαμε ως πρωτότυπο στην έκθεση της Φρανκφούρτης τώρα ετοιμάζεται να σημάνει την επιστροφή της Dodge στην ευρωπαϊκή αγορά._ Automedia

KINHTHPAΣ: V6 3,7 λίτρων, 210 ίππων
METAΔOΣH: 4x4
ΛANΣAPIΣMA: Μέσα στο 2006

CHERY MPV
Με τα μηχανικά μέρη να προέρχονται από τη Ford και το σχεδιασμό από τον Πινινφαρίνα, το πολυμορφικό όχημα της κινεζικής Chery ευελπιστεί να κερδίσει σημαντικό μερίδιο τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της αμερικανικής αγοράς._ Automedia

Λανσάρισμα: 2007
- Στις ΗΠΑ δε θα χρησιμοποιείται το όνομα Chery, λόγω των αντιδράσεων της Chevrolet, η οποία υποστηρίζει ότι η ονομασία θυμίζει το υποκοριστικό της «Chevy».

@net

www.fast-autos.net

Αν ψάχνετε νέα, πληροφορίες, τεχνικά στοιχεία ή φωτογραφίες για γρήγορα αυτοκίνητα, τότε η συγκεκριμένη ιστοσελίδα σίγουρα θα κερδίσει το ενδιαφέρον σας. Για τους φίλους των αγώνων υπάρχει αντίστοιχο τμήμα που παρουσιάζει τα νέα από τα κυριότερα πρωταθλήματα.

http://aerodyn.org/

Η αεροδυναμική αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς έρευνας που φυσικά, εκτός από το χώρο του αυτοκινήτου, αφορά όλα τα μέσα μεταφοράς. Στο aerodyne.org ο χρήστης μπορεί να βρει πληροφορίες όλων των επιπέδων σχετικές με το συγκεκριμένο τομέα.

www.nissanclub.gr

Μια πολύ καλή προσπάθεια από τους φίλους της ιαπωνικής εταιρείας στη χώρα μας. Η ιστοσελίδα περιέχει πλήθος πληροφοριών για την εταιρεία, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

FIAT IDEA

Έκτη αίσθηση

Η ιταλική εταιρεία προχώρησε στη διακριτική ανανέωση του συμπαγούς πολυμορφικού της με την προσθήκη του 6τάχυτου κιβωτίου στις εκδόσεις, με το 16βάλβιδο κινητήρα των 1,4 λίτρων να αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή. Αναμφίβολα, το δυνατότερο χαρτί του Idea είναι το εσωτερικό του, το οποίο πείθει τόσο με τους συνολικούς χώρους όσο και με την πρακτικότητά του. Οι θέσεις για μικροαντικείμενα είναι υπεραρκετές, ενώ πολύ καλή είναι και η ποιότητα κατασκευής. Η αντικατάσταση του 5τάχυτου κιβωτίου με εκείνο των έξι σχέσεων έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Το κοντύτερο κιβώτιο επιτρέπει στο Idea να κινείται πιο σβέλτα, αφού είναι πλέον πιο εύκολο να διατηρήσει κανείς τις στροφές του κινητήρα πάνω από τις 4.000 σ.α.λ., όπου ο κινητήρας δείχνει τον καλύτερο εαυτό του. Η επιβεβαίωση με τη γλώσσα των αριθμών έρχεται στο πεδίο των μετρήσεων στο Ακραίφνιο, όπου η επικράτηση του νέου μοντέλου σε σχέση με την 5τάχυτη έκδοση είναι καθολική. Για τη διαδικασία της επιτάχυνσης από στάση μέχρι τα 100 χλμ./ώρα απαιτούνται πλέον 12,3 δλ., δηλαδή 0,6 δλ. λιγότερα από το παρελθόν, ενώ ακόμα σημαντικότερες είναι οι διαφορές στις ρεπρίζ. Με 3η η επιτάχυνση 50-80 χλμ./ώρα διαρκεί 6,4 δλ. (-0,7 δλ.), με 4η για τα 80-110 αρκούν 10δλ. (-1,5 δλ.), ενώ, τέλος, με 5η η διαδικασία 120-140 χλμ./ώρα πραγματοποιείται σε 12,6 δλ. (-3,8δλ.).
Το πρακτικό εσωτερικό και η προσθήκη του 6τάχυτου κιβωτίου καθιστούν το Idea πιο ελκυστικό από πριν, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από τα 14.700 ευρώ για τη βασική έκδοση Active, η οποία στον εξοπλισμό της περιλαμβάνει ABS, κλιματισμό, τέσσερις αερόσακους, εμπρός ηλεκτρικά παράθυρα και ηλεκτρικούς καθρέφτες.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ RENAULT MEGANE

Πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Γαλλίας η επίσημη παρουσίαση της ανανεωμένης δεύτερης γενιάς του Megane. Οι επεμβάσεις που έχει δεχτεί το αυτοκίνητο στην εξωτερική του εμφάνιση είναι διακριτικές, με κύρια σημεία τα νέας σχεδίασης εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα. Επίσης, νέα σχεδίαση υπάρχει στον πίνακα οργάνων και στην κονσόλα του Μegane. Το πιο ουσιώδες είναι η νέα γενιά κινητήρων ντίζελ του εργοστασίου, τους οποίους προς το παρόν μπορούν να χαρούν οι υποψήφιοι αγοραστές στην υπόλοιπη Ευρώπη πλην των Ελλήνων. Το ανανεωμένο Μegane II θα διατίθεται με 5 εκδόσεις κινητήρων βενζίνης και 4 ντίζελ, ενώ στην Ελλάδα ήδη έχουν έρθει οι εκδόσεις των 1,4 και 1,6 λίτρων, με τιμή βασικής έκδοσης τα 14.750 και 17.800 ευρώ, αντίστοιχα. Τους επόμενους μήνες αναμένεται η άφιξη των 2.0 Sport και Coupe-Cabriolet. Η Renault ανακοίνωσε ότι το μοντέλο θα έχει ακόμη μια έκδοση, ολιγάριθμη και εξειδικευμένη, με την ονομασία Megane F1, που θα παραχθεί περίπου σε 1.300 μονάδες. Το ανανεωμένο μικρό-μεσαίο μοντέλο της εταιρείας φυσικά διατηρεί στο δρόμο τη «γαλλική» του ταυτότητα και τα θετικά χαρακτηριστικά που ήδη ξέρουμε (μεταξύ αυτών η άνεση και η πολύ καλή ποιότητα κύλισης). Από τη Reanault μας δόθηκαν και ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη ζήτηση του Μegane ΙΙ, ανάλογα με τις εκδόσεις του, οι οποίες βέβαια καθορίζουν και την παραγωγή του: 63% χάτσμπακ, 19% στέισον βάγκον, 10% σεντάν, 8% κουπέ κάμπριο._ Σπ. Χατ.

SEAT IBIZA FACE LIFT
Επιβεβαιώνοντας το «ο δολοφόνος επιστρέφει πάντα στον τόπο του εγκλήματος», η Seat επέστρεψε στη Μαγιόρκα (όπου το 1984 παρουσίασε για πρώτη φορά το Ibiza), για να αποκαλύψει το ανανεωμένο πρόσωπο του best seller της! Εξωτερικά, οι διαφορές με τον προκάτοχό του έχουν να κάνουν με την εμπρός μάσκα, αλλά και με τον πίσω προφυλακτήρα, που πλέον είναι σε όλες τις εκδόσεις ίδια με αυτά του FR - μοναδική εξαίρεση, το κορυφαίο Cupra! Ανανέωση επήλθε επίσης στο σχεδιασμό των πίσω φωτιστικών σωμάτων και το «Ibiza» αναγράφεται, πλέον, στο κέντρο του πίσω μέρους του αυτοκινήτου Τέλος, διατίθεται μια σειρά από νέες ζάντες, προσδίδοντας ακόμη πιο σπορτίφ στοιχεία στο δυναμικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Εντός οι αλλαγές περιορίζονται σε καλύτερης ποιότητας υλικά κατασκευής του ταμπλό, σε ένα νέου τύπου ηχοσύστημα και σε ένα διαφορετικό λεβιέ ταχυτήτων. Καμία αλλαγή στην «κινητήρια δύναμη» του «Ιμπίθα», με πέντε βενζινοκινητήρες απόδοσης 64 έως 180 ίππων, ενώ είμαστε εν αναμονή δύο νέων συνόλων την καλοκαιρινή περίοδο, 1.200 και 1.400 κ.εκ. Περισσότερα για το «νέο» Seat Ibiza τον Απρίλιο, όταν θα κάνει δυναμικά την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά με τιμές 400 ευρώ υψηλότερες από τις υπάρχουσες._ Μ. Σαλ.

Eύρηκα!

Παρουσιάζουμε δύο νέες ευρεσιτεχνίες που δημιούργησε ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός - Μηχανικός Hλεκτρονικών Υπολογιστών κ. Μιχάλης Δ. Μυτιληναίος. Οι μελέτες αυτές υπάρχουν ήδη στο μητρώο του European Patent Office κι έχουν αναγνωριστεί τόσο τοπικά όσο και διεθνώς από το International Patent Cooperation Treaty-PCT.

Σφαιρικά γρανάζια τρισδιάστατης μετάδοσης
Στα παραδοσιακά γρανάζια (σχήμα 1) η μετάδοση της κίνησης (Μ) είναι πάντα μονοδιάστατη ανά γρανάζι και κάθε δόντι (1) είναι, απλοποιημένα, μια «δίεδρη» γωνία (2). Πώς θα ήταν, αλήθεια, ένα γρανάζι που θα μπορούσε να μεταδώσει κίνηση προς οποιαδήποτε διάσταση ανά πάσα στιγμή;
Σχήμα 1
Το πρόβλημα ανάγεται στο πώς θα ήταν κάθε δόντι, ώστε όλα μαζί με τον ίδιο τρόπο κατανεμημένα πάνω στην επιφάνεια του γραναζιού να μπορούν να μεταδίδουν προς πάσα κατεύθυνση την κίνηση. Η πρώτη λογική εικόνα που μας έρχεται στο νου είναι αυτή της «τρίεδρης» γωνίας (3 - σχήμα 2), δηλαδή γωνίας με μία έδρα παραπάνω από όσες έχει το κοινό δόντι.
Σχήμα 2
Με βάση την πρώτη λογική μας σκέψη, η επόμενη, που αφορά την εικόνα όλου του γραναζιού, δεδομένου ότι θα πρέπει να μεταδίδει προς πάσα κατεύθυνση την κίνηση, είναι μια εικόνα όπως αυτή του (P) του σχήματος 2. Είναι, βέβαια, προφανές ότι δύο γρανάζια ίδιας μορφής με το (P) δεν «ταιριάζουν» το ένα με το άλλο, άρα θα πρέπει να ισχύσει η λογική της σφαίρας με δόντια-θετικό γρανάζι (P) και της σφαίρας με οπές (4)-αρνητικό γρανάζι (N) (σχήμα 3). Μια τέτοια «συζυγία» θετικού-αρνητικού γραναζιού (P-N) θα έχει τη μορφή του σχήματος 3, όπου τα δόντια (3) του θετικού (P), εμπλεκόμενα στις οπές (4) του αρνητικού (N), θα μεταδίδουν την κίνηση.

Έχουν προβλεφθεί τρεις τρόποι στήριξης-μετάδοσης της κίνησης, από τους οποίους ενδεικτικά αναφέρουμε έναν: τη «στήριξη δακτυλίου» (σχήμα 4).
Υπάρχει ένας πακτωμένος (5) δακτύλιος (6) κομμένης σφαιρικής επιφάνειας, που περιβάλλει κάθε γρανάζι (P1) ή (N1). Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω βραχιόνων (B1).

Σύστημα υποβοήθησης στην πέδηση τροχών οχημάτων
Τα μέχρι τώρα εμφανιζόμενα συστήματα πέδησης αντιμετωπίζουν έναν τροχό ως ενιαίο σώμα, πράγμα που δυσκολεύει τη σύντομη ακινητοποίηση ενός οχήματος.
Με την παρουσιαζόμενη προσέγγιση στο πρόβλημα, ο τροχός «διαιρείται» σε δύο τμήματα:
(α) στο τμήμα του ελαστικού (1, 2) και (β) στο τμήμα της ζάντας (4) (σχήμα 5).
Ένα ρουλεμάν (3) συνδέει τα τμήματα (α) και (β) συνεχώς, χωρίς, έτσι, η κίνηση του (α) να επηρεάζει αυτήν του (β), αν δε μεσολαβήσει το σύστημα σύμπλεξής τους (σχήμα 6), που αποτελείται και αυτό από δύο μέρη, το κοίλο γρανάζι (5) και τα γραναζωτά έμβολα (6), που «μπαινοβγαίνουν» στον πακτωμένο στη ζάντα σταυρό (7).
Συμπλεκόμενα τα δύο αυτά μέρη του, συμπλέκουν και τα τμήματα (α) και (β) του τροχού και περιστρέφονται ως ένα σώμα, ώστε το όχημα να κινείται κανονικά.
Αποσυμπλεκόμενα τα δύο μέρη του, αποσυμπλέκουν τα τμήματα (α) και (β) του τροχού, το τμήμα (α) του ελαστικού φρενάρει με δίσκο φρένου, ενώ το τμήμα (β) της ζάντας μπορεί να περιστρέφεται «στον αέρα», οπότε η κινητική ενέργεια που αναλογεί στη συνολική ροπή αδράνείας του να μην επιβαρύνει την κινητική ενέργεια του τροχού και το όχημα να επιβραδύνεται γρηγορότερα.

Αλόγιστη σπατάλη
Τα πολλά νέα μοντέλα που... ενέσκηψαν πρόσφατα στην ελληνική αγορά μάς έβαλαν σε σκέψεις αναφορικά με το πού το πάνε τελικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
Την εποχή που ο πολιτισμένος κόσμος βομβαρδίζεται με καμπάνιες για την εξοικονόμηση πρώτων υλών, την ώρα που οι κυκλοφοριακές συνθήκες στα αστικά, και όχι μόνο, κέντρα γίνονται εφιαλτικές και η στάθμευση των εκατομμυρίων γιωταχί απειλεί άμεσα το ζωτικό χώρο επιβίωσης των ανθρώπων, οι βιομηχανίες μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο τα μοντέλα τους. Τα μεγαλώνουν σε διαστάσεις και τα βαραίνουν τόσο, ώστε -σχεδόν- ό,τι κερδίζουμε σε καύσιμο και ρύπανση από τη σύγχρονη τεχνολογία των κινητήρων να το χάνουμε στην προσπάθεια να υπερνικηθεί η αδράνεια της μεγαλύτερης μάζας. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η αριθμητική σε τέσσερα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα της αγοράς. Δείτε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Fiat Punto Α΄ έκδοση, 1993-1994, 3θυρο, με βάρος 965 κιλά, καταλαμβάνει επιφάνεια στο δρόμο (μήκος x πλάτος) 6,11 τ.μ.
Grande Punto 2005, επίσης 3θυρο, με βάρος 1.040 κιλά, καταλαμβάνει 6,81 τ.μ.
Διαφορά: συν 7,7% στο βάρος και συν 11,5% στο συνολικό χώρο που καταλαμβάνει.
Αντιστοίχως, παρακολουθήστε τι συμβαίνει στο Renault Clio, στο Toyota RAV4 και στο Yaris.
To Aυτοκίνητο της Xρονιάς 2006, το Clio, είναι κατά 33,5% βαρύτερο και κατά 13% μεγαλύτερο σε διαστάσεις από το ομόλογό του του 1991. Το νέο RAV4 είναι κατά 27,4% βαρύτερο και θέλει 14,5% περισσότερο χώρο για στάθμευση από το πρώτο της γενιάς του 1995. Τέλος, το Yaris του 2005 είναι κατά 15% βαρύτερο και κατά 5,5% μεγαλύτερο από αυτό της πρώτης γενιάς, που δημιούργησε ο Σωτήρης Κωβός το 1999.
Εάν στα παραπάνω δεδομένα προσθέσουμε και το σκεπτικό ότι τα καινούργια μοντέλα κάθε φίρμας αγοράζουν κυρίως οι καταναλωτές των προηγουμένων, οδηγούμαστε με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι εμείς οι ίδιοι, αποδεχόμενοι την παραπάνω τάση των κατασκευαστών, δυσκολεύουμε τη ζωή μας και εξαντλούμε αλόγιστα τα περιθώρια του πλανήτη. Με τις υγείες μας..._ Ν. Τ.

Κακομουτσουνιές
Η αύξηση στα διόδια της Αττικής Oδού μας προβλημάτισε, μιας και θα επιβαρυνθεί λίγο ακόμα ο μηνιαίος ισολογισμός μας. Από την άλλη, αναλογιζόμενοι το όφελος χρήσης της, αλλά και την ασφάλεια που προσφέρει, χαλάλι τα 2,70 ευρώ. Χαλάλι και για ακόμα κάτι που μας ευχαριστεί από τότε που λειτούργησε ο καλύτερος ελληνικός δρόμος: η ευγένεια των ανθρώπων στα διόδια, η οποία, αν και -ίσως- επιβεβλημένη από την εταιρεία, όπως και να ’χει, σου φτιάχνει τη διάθεση. Στον αντίποδα, οι... ξινισμένες φάτσες όλων εκείνων των «δημοσίων» που εισπράττουν τα διόδια των εθνικών οδών. Η αγένειά τους (στην πλειονότητα) είναι τόση, ώστε, πέρα από το περιφρονητικό βλέμμα, δεν κάνουν τον κόπο να ανταποκριθούν ούτε στο «καλημέρα». Δύσκολη δουλειά, δεν αντιλέγουμε, μα... μια καλημέρα είναι αυτή, πες την και ας πέσει κάτω.

Τόπος: Διόδια Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας

Πρόβλημα: Κακομουτσουνιές...

Διάρκεια: Κατά την πληρωμή

Ερώτημα: Η κακομουτσουνιά είναι επίκτητη ή εκ γενετής;


Dum Spiro Spero

Φούντωσαν οι φήμες γύρω από το μέλλον της MG, όταν την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε στη βουλή η περίπτωση η κυβέρνηση να βοηθήσει οικονομικά, ώστε να μεταφερθεί η παραγωγή από το Λόνγκμπριτζ σε ένα νέο εργοστάσιο, στο Κόβεντρι. Οι ιστορίες γύρω από το μέλλον της MG δείχνουν να μην έχουν τελειωμό. Η κινεζική Nanjing (NAC), που το καλοκαίρι αγόρασε το «πτώμα» της MG Rover, συνεχώς αφήνει να διαρρέει ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει και πάλι στο Λόνγκμπριτζ, όμως μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει κινηθεί.
Παράλληλα, υπάρχουν φήμες ότι η Project Kimber ετοιμάζεται να βοηθήσει τη NAC να αναβιώσει την MG με ένα εκτενώς ανανεωμένο MGF και ίσως κι ένα νέο Midget βασισμένο στο Smart Roadster. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον σενάριο, αλλά αναρωτιέμαι αν οι Kινέζοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειες αυτής της στρατηγικής. Παρόμοιες ιδέες ακούγονται και για τη Rover, το γεγονός, όμως, είναι ότι η φήμη της εταιρείας έχει πιάσει «πάτο» και θα χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια ώστε να αλλάξει η γνώμη του κοινού. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την MG, που έχει μείνει στη μνήμη του ως η αγαπημένη εταιρεία σπορ αυτοκινήτων, αν και το Mazda MX-5 σφετερίστηκε αυτόν το θρόνο. Όμως, με τις Toyota και Smart να εγκαταλείπουν την κατηγορία, ίσως υπάρχει ελπίδα για την προσπάθεια.
Όσο για το Λόνγκμπριτζ, μπορεί η NAC να υποστηρίζει ότι είναι «δεμένη» με το εργοστάσιο, όμως θα έπρεπε να το κλείσει και να βρει μια οικονομικά αποδοτικότερη λύση. Υπάρχουν πολλά φαντάσματα που συνδέονται με αυτό και είχαν σχέση με τα σωματεία, ενώ τώρα ακούγεται ότι υπάρχουν και σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Το πρόβλημα της NAC είναι πώς να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με την τοπική κοινότητα και, συγχρόνως, να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Aν, όμως, το καταφέρει, τότε ίσως υπάρχει ακόμα ελπίδα για την MG να σωθεί._ I. A.

Στις 22 Φεβρουαρίου, η NAC υπέγραψε συμφωνία για την ενοικίαση μέρους των εγκαταστάσεων του Λόνγκμπριτζ για τα επόμενα 33 χρόνια. Η εταιρεία σκοπεύει να (ξανα)ξεκινήσει την παραγωγή του MG TF μέσα στο 2007. Παρ’ όλα αυτά, η NAC έχει το δικαίωμα μέσα στους επόμενους έξι μήνες να σπάσει, αν κρίνει σκόπιμο, το ενοικιαστήριο.

Freestream T1

ΥΣΤΕΡΙΑ!

Η τιμή της ιπποδύναμης δε σημαίνει και πολλά πράγματα, αν δε λάβουμε υπόψη μας το βάρος. Αυτήν τη φιλοσοφία ακολουθεί η ομάδα που βρίσκεται πίσω από το Freestream T1, το διθέσιο όχημα παραγωγής που θέλει να τα βάλει με τα μονοθέσια της F1.

Η ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ

Βασικός στόχος των ανθρώπων της εταιρείας ήταν να βρουν τη χρυσή τομή, ώστε να επιτύχουν μια αναλογία κιλών/ίππο της τάξης της μονάδας, χωρίς να υπερβάλουν στις τιμές της ισχύος ή του βάρους. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα όχημα με κινητήρα 1.000 ίππων και βάρος 1.000 κιλών ή ένα με κινητήρα 300 ίππων, βάρους 300 κιλών. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος και η πολυπλοκότητα αποτελούν τα βασικά αρνητικά στοιχεία, ενώ στη δεύτερη θα έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί στον τομέα της ασφάλειας αλλά και της τελικής ταχύτητας λόγω της σχετικά μικρής ιπποδύναμης. Οι Μπεν Σκοτ-Γκέντις και Γκράχαμ Χάλστεντ, ιδρυτές της Freestream, που έχουν δουλέψει στην ομάδα που δημιούργησε τις McLaren F1 και Mercedes-McLaren SLR, βρήκαν πως η χρυσή τομή βρίσκεται σε ένα όχημα 500 κιλών που αποδίδει 500 ίππους.

Μπορεί το T1 να έχει τη μισή ιπποδύναμη από τη Veyron, όμως έχει και λιγότερο από το ένα τρίτο του βάρους της, με αποτέλεσμα η αναλογία κιλών/ίππο να είναι κατά 89% καλύτερη για το αγγλικό μοντέλο. Αντίστοιχα, το άρμα Leopard Α2 έχει τριπλάσια ιπποδύναμη, αλλά η αναλογία κιλών/ίππο είναι 42 φορές χειρότερη. Βέβαια, από την άλλη, το Leopard έχει περισσότερες από δύο θέσεις και μάλλον προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση στο δρόμο ακόμα και από το T1.

ΙΣΧΥΣ (ίπποι) ΒΑΡΟΣ (κιλά) ΚΙΛΑ/ΙΠΠΟ
BAR-Honda 007 (2005) 965 600 0,62
Freestream T1* 500 500 1
Bugatti Veyron 1.001 1.888 1,89
Ariel Atom 220 456 2,1
Peugeot 407 3.0 211 1.585 7,5
KMW Leopard A2 1.475 62.000 42

* Τιμές κατά προσέγγιση

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ...

Sportec SPR1

Η γερμανική εταιρεία Sportec θα παρουσιάσει στο Σαλόνι της Γενεύης μια βελτιωμένη έκδοση της 911, ο επίπεδος κινητήρας της οποίας θα αποδίδει πάνω από 800 ίππους. Οι επιδόσεις απλώς κόβουν την ανάσα, αφού τα 100 χλμ./ώρα έρχονται από στάση σε 3 δλ., τα 200 σε 8,7, ενώ η τελική ταχύτητα ξεπερνά τα 380 χλμ./ώρα.
... KAI H ITAΛIKH AΠANTHΣH

Στην έκθεση της Γενεύης η Lamborghini θα παρουσιάσει την απόλυτη Murcielago με τον κωδικό LP640. Η ονομασία κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού αποκαλύπτει την ιπποδύναμη του κινητήρα των 6,5 λίτρων. Αλλαγές έχουν υποστεί τόσο η ανάρτηση όσο και το σύστημα μετάδοσης, ενώ για τα 100 χλμ./ώρα από στάση πλέον αρκούν μόλις 3,4 δλ.

ΠΕΡΙΝΙ

ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η Fiat δείχνει να συνεχίζει να βελτιώνει τη θέση της, αφού οι πωλήσεις της παρουσίασαν σημαντική αύξηση της τάξης του 27,43% τον Ιανουάριο. Αν και συνολικά αυξήθηκαν κατά 10,71%, η επίδοση της ιταλικής εταιρείας παραμένει αξιοσημείωτη και δείχνει να επιβεβαιώνει δύο πράγματα: ότι το νέο Punto αρέσει στους Ιταλούς οδηγούς και ότι οι πωλήσεις τους προηγούμενους μήνες δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές απλώς γιατί η παραγωγή δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο η αγορά. Η νέα διοίκηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίζει την ποιότητα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει κάποια καθυστέρηση στις παραδόσεις. Τα καλά νέα, όμως, δε σταματούν εδώ, αφού, παράλληλα με το νέο Punto, καλά πάνε οι πωλήσεις και του παλιού, με τα Panda, Doblo και Croma να τα πηγαίνουν επίσης όλο και καλύτερα. Τέλος, και η Alfa Romeo δείχνει να ανακάμπτει, με τη νέα 159, η οποία επίσης μπαίνει στην αγορά με σχετικά αργούς ρυθμούς, χάριν της διασφάλισης της ποιότητας.
Ίσως να είναι ακόμα νωρίς για να βγουν συμπεράσματα για την επιτυχία του νέου Punto σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, όπως τα Yaris και Clio, όμως είναι γεγονός ότι οι πωλήσεις για τις δύο εταιρείες παρουσίασαν πτώση 32,96% και 13%, αντίστοιχα, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Απώλειες είχαν, ακόμα, μερικές εταιρείες, στοιχείο που έχει σχετικά μεγαλύτερο βάρος, από τη στιγμή που γενικά η αγορά παρουσίασε αύξηση. Οι Volvo, Mini, Skoda, Smart και Mazda σημείωσαν απώλειες σε ποσοστό μεταξύ 21,3 και 14,5%. Αντίθετα, η Suzuki παρουσίασε σημαντική αύξηση, της τάξης του 92,9%, ενώ ακόμα μερικές εταιρείες όπως οι Mitsubishi, Chrysler, Hyundai, BMW και Chevrolet αύξησαν τις πωλήσεις τους σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό της συνολικής αύξησης της αγοράς._ G. P.

TOYOTA

Τα ευρωπαϊκά ιαπωνικά αυτοκίνητα

Ή, διαφορετικά, το μακρόπνοο σχέδιο «κατάληψης» της ευρωπαϊκής ηπείρου από την Toyota.

Όταν, το 1992, η Toyota παρουσίασε τη νέα -τότε- Carina, φρόντισε να τη «συνοδεύσει» με το γράμμα Ε, το πρώτο από τη λέξη Europe. Με αυτόν τον τρόπο κοινοποίησε την πρόθεσή της να «εισβάλει» στην ευρωπαϊκή αγορά με ένα εξευρωπαϊσμένο αυτοκίνητο, διεκδικώντας μερίδιο από τις πωλήσεις στη γηραιά ήπειρο. Από την εποχή εκείνη έχουν περάσει αρκετά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τόσο οι μεθοδικές επενδύσεις της στην Ευρώπη όσο και τα ίδια τα προϊόντα της αποδεικνύουν το πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η εταιρεία την ευρωπαϊκή αγορά. Το αναβαθμισμένο τεχνικό κέντρο έρευνας κι εξέλιξης, που επισήμως εγκαινιάστηκε πρόσφατα στις Βρυξέλες, αποτελεί τον πλέον πρόσφατο «σταθμό» προς την ολοκλήρωση της εν λόγω «εισβολής». Κύριος στόχος είναι, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου, τόσο στο σχεδιασμό όσο και στη κατασκευή των αυτοκινήτων, να συγκεντρώνονται πληροφορίες με στόχο τα αυτοκίνητα που προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά να ικανοποιούν πλήρως τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών._ Γ. Κ.

Ανέγερση: 1987 (Α΄ φάση)
2006 (εγκαίνια νέων εγκαταστάσεων)
Επένδυση: 130 εκατ. ευρώ
Έκταση εγκαταστάσεων: 26.000 τ.μ.
Εργαζόμενοι: 580

Για τον τρόπο κατασκευής καλών αυτοκινήτων υπάρχουν πολλές απόψεις. Οι Ιάπωνες έχουν τη δική τους φιλοσοφία.

Σε ηλεκτρομαγνητικά θωρακισμένους θαλάμους ελέγχεται η καλή λειτουργία των ηλεκτρονικών μηχανισμών των αυτοκινήτων.

Tο χρονοδιάγραμμα της «εισβολής»

Αρχές δεκαετίας ’60
Το πρώτο αυτοκίνητο Toyota εισάγεται στην Ευρώπη.

1963
Υπογράφεται συμφωνία με τον πρώτο επίσημο εισαγωγέα αυτοκινήτων Toyota στη Δανία.

1970
Ανοίγουν τα πρώτα γραφεία της εταιρείας (TMC) στις Βρυξέλες.

1987
Ολοκληρώνονται οι εγκαταστάσεις του τεχνικού κέντρου στο Βέλγιο (αρχική μορφή).

1992
Το πρώτο Carina E παράγεται από το εργοστάσιο της Αγγλίας, αποτελώντας το πρώτο ευρωπαϊκό ιαπωνικό αυτοκίνητο.

2001
Αρχίζει η παραγωγή Yaris στο εργοστάσιο της Γαλλίας.

2004
Αρχίζει η παραγωγή Corolla στο εργοστάσιο της Τουρκίας.

2005
Σε συνεργασία με την Peugeot και τη Citroen, αρχίζει η παραγωγή των Aygo στο εργοστάσιο της Τσεχίας.

LEXUS LF-A SPIDER

Τη στιγμή που το πρωτότυπο κουπέ εμφανιζόταν στο Σαλόνι του Τόκιο, μια καμουφλαρισμένη ανοικτή έκδοση δοκιμαζόταν στο Νίρμπουργκρινγκ, ενισχύοντας τις φήμες ότι πιθανόν σύντομα θα τη δούμε στην παραγωγή._ Automedia

Κινητήρας: V10 με 500 ίππους και γονίδια από F1
Μετάδοση: Κινητήρας εμπρός και πίσω κίνηση
Λανσάρισμα: Δεν έχει επιβεβαιωθεί ο ακριβής χρόνος, όμως οι συνεχείς παρουσίες σε εκθέσεις συνηγορούν στο ότι ίσως βρίσκεται κοντά στην παραγωγή.

Car Of the Year 2006

Η ΑΠΟΝΟΜΗ

Στην Μπολόνια της Ιταλίας, το βράδυ της 27ης Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε η απονομή του βραβείου για το Aυτοκίνητο της Xρονιάς 2006. Το βραβείο εκ μέρους της Renault παρέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Κάρλος Γκον. Θυμίζουμε ότι το Clio κατέκτησε την πρώτη θέση, με 5 βαθμούς διαφορά από το Passat της VW.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Κώστας Καββαθάς, ο οποίος, ύστερα από θητεία 20 χρόνων ως κριτής του θεσμού, αποτελεί πλέον επίτιμο μέλος, με το Στράτη Χατζηπαναγιώτου να έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της χώρας μας στη διοργάνωση.

ΤΙ ΝΕΑ;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΤΗΡΑΣ

ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΕΠΕ

Ελάχιστα χρόνια πριν επικρατούσε μια τάση ανάμεσα σε «μοδάτους» δημάρχους και συμβούλους, η οποία υπαγόρευε τη χωρίς δεύτερη σκέψη μετατροπή οδών σε πεζοδρόμους μέσα σε μια νύχτα, που εξυπηρετούσε στην ανάδειξη των περιβαλλοντικών «ευαισθησιών» τους. Σήμερα, η πρακτική αυτή είναι σε ύφεση, ενώ σε έξαρση βρίσκεται η λειτουργία λαϊκών αγορών οπουδήποτε, ιδιαίτερα σε δρόμους που ανακουφίζουν με τη χρήση τους την κίνηση των οχημάτων, ως εναλλακτικές διαδρομές σε «φορτωμένα» κομβικά σημεία. Με την ψυχρή λογική, η μέθοδος αυτή ονομάζεται Πολιτική Εκμετάλλευση του «Καλαθιού της Νοικοκυράς». Υπάρχει όμως και άλλη μια «τεχνική», η οποία μπορεί να αρχειοθετηθεί ως «έργο» και απαιτεί ελάχιστο χρόνο: ανανέωση πεζοδρομίων κατά συρροή στις γειτονιές. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα αλλάζουν πλάκες πεζοδρομίου 2 με 4 φορές το χρόνο, ταλαιπωρώντας όσους -δεν- μπορούν να παρκάρουν, λόγω ύπαρξης «μπάζων», αλλά και δημιουργώντας ερωτηματικά για τη νομιμότητα της πράξης. Υπάρχει περίπτωση να ελέγξει κανείς αυτά τα κονδύλια;

ΣΤΟΥ ΚΑΣΙΔΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ...
Η μεταχείριση των πεζοδρομίων, βέβαια, δεν τυγχάνει σεβασμού και από πολλ